Zakaj "KRASILNI RAZBOR"?

Moj spletnik je posvečen mojemu očetu Ivanu Razboršku, krasilnem umetniku (1924-1998), katerega ustvarjalno bogata in izvirna krasilna zapuščina živi naprej in predstavlja neizčrpen navdih za moje lastno krasilno ustvarjanje, katerega razbor je predstavljen tukaj (celotna vsebina spletnika je moje avtorsko delo).
Celotni krasilni opus Ivana Razborška je zasebna zbirka, katere lastnici sva Eva in Maja Razboršek.

Zakaj "KRASILNI RAZBOR"?

Moja sestra Maja Razboršek je pred leti izdala čudovito pesniško zbirko z naslovom "PRETANJENI RAZBOR", v katerem je na duhovit način povezala izraz RAZBOR (IZBOR) z našim priimkom RAZBORŠEK. Ko sem izbirala naslov za spletnik, sem jo poprosila, če lahko uporabim to njeno domislico. Naslov "KRASILNI RAZBOR" je torej povezava med očetovo krasilno umetnostjo - KRASILNI - in našim priimkom - RAZBOR - ter vsebino spletnika, ki predstavlja IZBOR očetovega in mojega krasilnega ustvarjanja.

ivan razboršek

Stran je v pripravi

WE'RE JUST UPDATING THIS SECTION


Ivan Razboršek (1924 - 1998) je eden pomembnejših utemeljiteljev in ustvarjalcev sodobnega slovenskega ornamenta

Nekaj povezav =
Planinski vestnik = članek, stran 38

Vzajemnost = članek "Čarobni svet krasilne umetnosti"

Širši javnosti je Ivan Razboršek najbolj znan kot zbiralec in proučevalec slovenske ornamentike

Vendar je to področje le drobec njegovega bogatega ustvarjalnega opusa

Večino časa je namreč posvečal ustvarjanju lastnih ornamentalnih risb, za katere je res črpal navdih v svoji bogati zbirki, vendar so te risbe predvsem plod njegove bogate domišljije, podprte z njegovim poznavanjem zakonitosti ornamentike kot likovne zvrsti in značilnosti slovenske ljudske ornamentike
KOPIRANJE JE PREPOVEDANO! USTVARJALNOST JE ZAŽELENA!

Klikni! Click on!

............ Klikni! Click on!