Zakaj "KRASILNI RAZBOR"?

Moj spletnik je posvečen mojemu očetu Ivanu Razboršku, krasilnem umetniku (1924-1998), katerega ustvarjalno bogata in izvirna krasilna zapuščina živi naprej in predstavlja neizčrpen navdih za moje lastno krasilno ustvarjanje, katerega razbor je predstavljen tukaj (celotna vsebina spletnika je moje avtorsko delo).
Celotni krasilni opus Ivana Razborška je zasebna zbirka, katere lastnici sva Eva in Maja Razboršek.

Zakaj "KRASILNI RAZBOR"?

Moja sestra Maja Razboršek je pred leti izdala čudovito pesniško zbirko z naslovom "PRETANJENI RAZBOR", v katerem je na duhovit način povezala izraz RAZBOR (IZBOR) z našim priimkom RAZBORŠEK. Ko sem izbirala naslov za spletnik, sem jo poprosila, če lahko uporabim to njeno domislico. Naslov "KRASILNI RAZBOR" je torej povezava med očetovo krasilno umetnostjo - KRASILNI - in našim priimkom - RAZBOR - ter vsebino spletnika, ki predstavlja IZBOR očetovega in mojega krasilnega ustvarjanja.

sreda, 24. november 2010

Makedonski ornamenti Ivana Razborška

Moj oče se je rodil slovenskim staršem v daljnem Skopju v Makedoniji, kjer je tedaj služboval njegov oče. Kasneje jih je služba mojega starega očeta vodila po raznih krajih bivše Jugoslavije. Moj oče je iz Zagreba v petdesetih letih prejšnjega stoletja prišel končno in dokončno živet v Ljubljano. V Slovenijo, ki jo je tako ljubil in to tudi tedaj, ko mu te ljubezni ni vračala.

Na poti po bivši Jugoslaviji (s starši in bratom) se je seznanil z ornamentiko različnih narodov, ki jo zbiral in proučeval kot slovensko, ki je bila njegova najljubša. In kasneje tudi ustvarjal svoje krasilne risbe po navdihu različnih narodnih ornamentov - slovenskih, slovanskih, evropskih, azijskih, afriških in ameriških (predvsem južnoameriških) - pravzaprav z vseh koncev sveta.

Avtor male grafike - Ivan Rzboršek

Avtor male grafike - Ivan Razboršek
Avtor male grafike - Ivan Razboršek

Tu objavljam nekaj malih grafik oziroma ex librisov iz mape "Jugoslovanska ornamentika v grafiki" (Yugoslav Ornaments In Graphic Arts), ki jo je moj oče izdelal za "XIX INTERNATIONAL EX-LIBRIS CONGRESS OXFORD 1982".
Danes se naredila izbor nekaj njegovih "makedonskih ornamentov" - risb s makedonsko ornamentalno tematiko -  iz te precej zajetne grafične mape.

Avtor male grafike - Ivan Razboršek

Ni komentarjev:

KOPIRANJE JE PREPOVEDANO! USTVARJALNOST JE ZAŽELENA!

Klikni! Click on!

............ Klikni! Click on!